ga naar hoofdinhoud

Programma's

MIRACULEUS

Op 15 maart 1345 voltrok zich in Amsterdam een mirakel: een stervende man kreeg een hostie toegediend, maar braakte die later uit. In onwetendheid werd zijn braaksel met hostie en al in het haardvuur geworpen. De volgende ochtend bleken de etensresten verbrand maar de hostie was onaangetast. 

Rond de mirakel-haard ontstond een kapel de ‘Heilige Stede’ die tot op heden vele bedevaartgangers trekt (Stille Omgang). Pompeius Occo (1483-1537) was belast met toezicht op de kapel. Hij bestelde rond 1520 een muziekbundel (Occo-codex) bij het beroemde atelier van Alamire (Petrus Imhoff (1470-1536)). Hierin o.a. de beroemde Missa pange lingua van Josquin (omstreeks 1450 – 1521), gebaseerd op het gezang voor de viering van de hostie. De keuze voor deze mis in de Occo-codex is zeer bewust.

De voorstelling speelt rond 1520 in de 'Heilige Stede'. Voor oor en oog klinkt er een misuitvoering, maar ondertussen vertelt ‘Occo’ het mirakel op de plek waar in een mis (orde van Trente) liturgische teksten zijn. Zodra het koor stopt spreekt Occo enzovoort. Door deze benadering komt, aanvullend op een gewone concertante uitvoering van de muziek, het contrasterend samenspel van muziek en tekst in een nieuwe opzet weer helemaal tot zijn recht.

 

 terug