ga naar hoofdinhoud

Het ensemble

Het Hemony Ensemble bestaat uit de zangers Sofia Pedro, Kitty Lai, Tim Braithwaite, Hidde Kleikamp en Bram Trouwborst. David Jansen (klavecimbel) en David van Ooijen (luit) zijn vaste instrumentale medewerkers. Het ensemble staat onder leiding van musicus en musicoloog Simon Groot.


Gelieve de teksten van de CV's niet zonder toestemming te kopiëren.

SIMON GROOT

(MUSICUS/MUSICOLOOG)

Simon Groot studeerde compositie en muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium. Als koordirigent is hij privé-leerling geweest van Jan Eelkema. Hij slaagde – kort na het overlijden van zijn leermeester – cum laude voor het staatsexamen koordirectie. Na zijn conservatoriumopleiding studeerde Simon Groot muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn doctoraalscriptie over ‘De melodieën, de luit- en de citerzettingen in de Nederlandtsche Gedenck-clanck van Adriaen Valerius (Haarlem, 1626)’ kreeg een eervolle vermelding in het kader van de Jan-Pieter-Heije-prijs 2000. Hij promoveerde in 2017 aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar het leven en de werken van de Amersfoortse musicus Joannes Tollius (ca. 1550-ca. 1620).
Simon Groot publiceert in internationale wetenschappelijke tijdschriften, zoals het Tijdschrift van de Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, het Archiv für Musikwissenschaft en het Schweizer Jahrbuch für Musikwissenschaft (de belangrijkste teksten staan als PDF op de pagina ‘publicaties'). Als musicoloog is hij verbonden geweest aan het Meertens Instituut te Amsterdam, waar hij onder andere meewerkte aan ‘Het Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600’. Tegenwoordig werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam als conservator van de muziekhistorische collecties en als docent Nederlandse muziekcultuur aan de Universiteit Utrecht. Al sinds de oprichting is Simon Groot als artistiek leider verbonden aan het Hemony Ensemble.

Foto: Monique Kooijmans

SOFIA PEDRO

(SOPRAAN)

Sofia behaalde haar bachelordiploma Klassieke Zang aan het Conservatorium van Amsterdam, daarna studeerde ze aan hetzelfde instituut Oude Muziek Zang bij Xenia Meijer, waar ze haar masterstudie cum laude afrondde.

Sofia heeft in Portugal een bachelor in Archeologie behaald en haar verdere carrière in de muziek is gebaseerd op het aangaan van constante uitdagingen, vooral op het gebied van Oude Muziek. Ze is geïnteresseerd in de genuanceerde muzikale expressie van menselijke emotie en voert repertoire uit van middeleeuwse tot hedendaagse muziek.

Ze is een van de oprichters van Ensemble Seconda Prat!ca waarmee ze veelvuldig heeft opgetreden op enkele van de belangrijkste Europese festivals voor Oude Muziek. Ze treedt regelmatig op in Nederland en op internationale podia, waarbij ze samenwerkt met groepen als Apollo Ensemble, Hemony Ensemble, Super Librum, La Favorita, en musici als Fred Jacobs, Bill Badley en Sophie Yates.

Met haar ervaring in Oratorium en Opera, ontwikkelt ze tegelijkertijd verschillende persoonlijke projecten, zoals Cantus Quintus, een consort voor zang en violen, "Lianor e a Fonte", een programma van 16e-eeuwse Portugese wereldlijke muziek, op basis van historische uitspraak, met Ariel Abramovitch en Jonatan Alvarado, een duo met gambist Xander Baker, en Miras Trio, gewijd aan Fado muziek.

Foto: Kali Jade Photography

KITTY LAI

(SOPRAAN)

Kitty Lai is een sopraan uit Hongkong die momenteel gevestigd is in Nederland. Na het behalen van haar masterdiploma in Vocale Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag onder begeleiding van Rita Dams en Noa Frenkel, en met training onder gerenommeerde musici zoals Jill Feldman, Dorothée Mields en Peter Kooij, heeft ze een diepgaande interesse ontwikkeld in Renaissance- en Barokmuziek.

Als solist treedt ze regelmatig op met Duitse cantates en heeft ze rollen vertolkt zoals Serpina in Pergolesi's La Serva Padrona en Sangaride in Lully's Atys. Kitty is sinds 2021 een vaste solist op het Hong Kong Early Music Festival en heeft haar zangbijdrage geleverd aan de muziekfilm "Life is a Dream" tijdens het festival.

Naast haar rol als solist in oude muziek, vindt Kitty enorm veel plezier in ensemblezang, met name als lid van het Hemony Ensemble sinds 2021. Ze heeft polyfone werken van gevierde componisten zoals Sweelinck en Tollius uitgevoerd met het ensemble. Kitty waardeert diepe vriendschap en saamhorigheid die inherent zijn aan ensemblezang en koestert de kansen om samen te werken met getalenteerde musici.

Foto: Isaac Woo

TIM BRAITHWAITE

(ALTUS/TENOR)

Tim Braithwaite is een Engelse countertenor gevestigd in Nederland. Hij treedt op als solist en met een aantal toonaangevende ensembles op het gebied van 'Oude Muziek', waaronder Amsterdam Baroque, Vox Luminis en De Nederlandse Bachvereniging. In 2023 werd Tim assistent-artistiek leider van Cappella Pratensis, een in Nederland gevestigd vocaal ensemble dat gespecialiseerd is in de uitvoering van renaissancepolyfonie vanuit historische notatie. De groep is vooral geprezen om zijn praktische verkenningen van historische uitvoeringspraktijken, in het bijzonder tradities van geïmproviseerd contrapunt. Naast zijn carrière als uitvoerend musicus doceert Tim momenteel renaissancecontrapunt en historische solmisering aan het Conservatorium van Amsterdam en historische zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Foto: Sander Heezen

HIDDE KLEIKAMP

(BARITON)

De Nederlandse bariton Hidde Kleikamp zingt opera, oratorium en kamermuziek, en werkt samen met diverse artiesten op het muzikale spectrum. Na lessen van Frans Fiselier, Peter Kooij, Robin Blaze en anderen wordt hij geroemd om zijn warme, heldere stemgeluid en zijn muzikaliteit. Dit laat hij horen in projecten met o.a. De Nederlandse Bachvereniging (Shunske Sato), Vox Luminis (Lionel Meunier), Huelgas Ensemble (Paul Van Nevel) en Opera2Day (Hernán Schvartzmann).

Als solist werkte Hidde samen met dirigenten als Béni Csillag, Nico van der Meel, Jos Vermunt en Antony Hermus. Hierbij bracht hij werken uit verschillende tijdsvakken van componisten als Claudio Monteverdi, J.S. Bach en Kurt Weill ten gehore.

Hidde behaalde in 2021 zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij ook woont. Tijdens zijn studie ontving hij dirigeerlessen van Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. Van de Universiteit van Amsterdam ontving hij eerder een diploma in Muziekwetenschap. Momenteel wordt hij gecoacht door Margreet Honig.

Foto: Maurice Lammerts van Bueren

BRAM TROUWBORST

(BAS)

Na een propedeuse Geschiedenis, studeerde Bram Ruslandkunde aan de Universiteit Leiden. Pas op zijn dertigste begon hij met zingen, waarna hij drie jaar later begon met een studie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Na twee jaar verruilde hij Tilburg voor Basel, na toegelaten te zijn tot de Master in Advanced Vocal Ensemble Studies aan de Schola Cantorum Basiliensis. Deze Master rondde hij ‘met distinctie’ af in 2015.

In zijn professionele praktijk heeft Bram een bijzondere voorliefde voor ensemble-repertoire en dan met name dat van de 14e, 15e en 16e eeuw. Naast de dertien jaar dat hij nu bij de Cantores Martini zingt, is hij een van de vaste zangers van Cappella Pratensis en werkt hij samen met Ensemble Sestina (Zwi), het Hemony Ensemble, Seconda Pratica en momenteel ook met het Apollo Ensemble. Als solist zong Bram de afgelopen jaren de soli in de verschillende Passies van Bach, maar ook in het Mozart Requiem, talrijke Bach-cantates en de Vigilia van Rautavaara. Als koorzanger werkt hij momenteel onder anderen voor de Nederlandse Bachvereniging, het Helsinki Chamber Choir, het Laurens Collegium en de overige professionele Nederlandse koren. Hij wordt begeleid door zangpedagoog Geert Berghs.

DAVID JANSEN

(ORGEL/KLAVECIMBEL)

David Jansen groeide op in een familie van musici en kreeg zijn eerste zang-, klavecimbel- en orgellessen op jonge leeftijd. Later studeerde hij aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, bij Jan Welmers en Leo van Doeselaar. Masterclasses volgde hij bij onder anderen Ton Koopman. David Jansen was winnaar van diverse concoursen; zo sleepte hij in 2000 een eerste prijs in de wacht tijdens het Internationaal Orgelconcours Nijmegen. Sindsdien heeft hij een drukke agenda als solist, continuospeler en begeleider. Zijn repertoire beslaat vijf eeuwen muziekgeschiedenis. Zijn voorkeur gaat uit naar composities uit de Barok en de twintigste eeuw. David Jansen speelt regelmatig bij bekende gezelschappen als het Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor. Hij ging op tournee naar podia in bijvoorbeeld Duitsland, Spanje, Tsjechië, Kroatië, Bolivia en Peru.

DAVID VAN OOIJEN

(LUIT)

David van Ooijen bespeelt zijn luiten en gitaren al vele jaren op diverse podia: van een huiskamer in Groningen tot een operazaal in Teheran en van een kerkje bovenop een berg in Slovenië tot een tempel op een eilandje in Japan. In 1991 maakte de BBC solo-opnamen van hem en in 1998 won hij de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek. In 2000 en 2009 was hij te gast in Hirado, Japan, voor het geven van concerten en workshops. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane. In 2016 organiseerde hij concerten met Europese barokmuziek en traditionele Chinese muziek in Chongqing (China) en in 2017 speelde hij diverse concerten in Mumbai (India). David van Ooijen is te horen op zo’n 40 CDs met diverse ensembles.

Foto: René Dissel