

Het ensemble
Het ensemble bestaat uit Esther Kronenburg en Valeria Mignaco (sopranen), Christopher Kale (altus), Emilio Aguilar (tenor), Bram Trouwborst (bas) en David Jansen (klavecimbel).
Het ensemble staat onder leiding van musicus en musicoloog Simon Groot.
Foto: Marnix Schmidt
SIMON GROOT
(DIRIGENT/MUSICOLOOG)
Simon Groot studeerde compositie en muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium. Als koordirigent is hij privé-leerling geweest van Jan Eelkema. Hij slaagde – kort na het overlijden van zijn leermeester – ‘cum laude’ voor het staatsexamen koordirectie. Na zijn conservatoriumopleiding studeerde Simon Groot muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zijn doctoraalscriptie over ‘De melodieën, de luit- en de citerzettingen in de Nederlandtsche Gedenck-clanck van Adriaen Valerius (Haarlem, 1626)’ kreeg een eervolle vermelding in het kader van de Jan-Pieter-Heije-prijs 2000.
Simon Groot publiceerde o.a. in het toonaangevende tijdschrift van de KVNM, in OORsprong, Toonkunstnieuws, het Tijdschrift Oude Muziek en Gaesdoncker Blätter. Als musicoloog is hij verbonden geweest aan het Meertens Instituut te Amsterdam, waar hij onder andere meewerkte aan ‘Het Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600’. Tegenwoordig werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam als conservator van de muziekhistorische collecties. Als dirigent is Simon Groot verbonden aan het Hemony Ensembleen het Collegium Amisfurtense.

ESTHER KRONENBURG
(SOPRAAN)
Esther Kronenburg is begonnen met zingen tijdens haar studie Italiaans in Utrecht. Ze nam privézangles bij Naomi Hanai en Renee Kartodirdjo. In 2008 begon ze met de studie Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg om zich te specialiseren in het repertoire van middeleeuwen, renaissance en vroeg-barok. Behalve aan zangtechniek werd tijdens deze studie bijzondere aandacht besteed aan begrip van oorspronkelijke bronnen en de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Ze volgde daartoe ook masterclasses bij o.a. Patrizia Bovi, Jill Feldman, Anne Azéma , Johannette Zomer, Raquel Andueza en Evelyn Tubb. In 2012 heeft ze haar studie afgerond en krijgt nu zangcoaching van Xenia Meijer.
Met countertenor Peter van Wolferen vormt ze een vast duo, ze zongen oa. het Stabat Mater van Giambattista Pergolesi en van Alessandro Scarlatti. Esther treedt regelmatig op als solozanger maar het accent ligt op ensemblemuziek uit de middeleeuwen en renaissance. Ze zingt in o.a. het Hemony Ensemble, Trigon, Cantores Sancti Gregorii en Cappella van Zuijlen. Met deze ensembles trad ze op in oude muziekfestivals in Nederland, België en Rusland.

VALERIA MIGNACO
(SOPRAAN)
De van oorsprong Argentijnse sopraan Valeria Mignaco verhuisde in 1996 naar Nederland om klassiek-zang te studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij specialiseerde zich later in Renaissance en Barok muziek en kreeg les van Barbara Pearson, Marius van Altena en Jill Feldman. Daarnaast volgde zij masterclasses bij o.a. Gustav Leonhardt, Elly Ameling, Carolyn Watkinson en Max van Egmond.
Na haar masters diploma (2003), was zij finaliste in de International Baroque Singing Competition in 2004 en 2006 in Chimay (België) en in de Young Artists Presentation van het Festival van Vlaanderen 2004 (met middeleeuws Ensemble Via Artis). Haar duo met de luitspeler Alfonso Marín heeft een eervolle vermelding ontvangen in de 'Alte Musik Treff' in Berlijn in 2005. Als Oratorium specialiste heeft zij verschillende werken van Mozart, Bach en Haendel gezongen onder leiding van Daniel Reus, Paul McCreesh, Charles de Wolff, Jan Willem de Vriend en Daan Admiraal met het Concertgebouw Kamerorkest en de Holland Baroque Society. Verder treedt ze in internationale concertzalen op met haar duo “Lutevoice” en “Ensemble Corona” in Nederland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Duitsland, België, Ierland, Engeland en Croatië. Valeria is regelmatig te horen bij professionele vocale ensembles zoals Cappella Amsterdam en de Zürcher Sing Academy en ze heeft ook meegewerkt aan projecten van het Huelgas Ensemble, het Vocal Consort Berlin het Grote Omroepkoor en het Deutsche Kammerchor. Vooral met Cappella Amsterdam is ze vaak op tournée geweest in Frankrijk (Folle Journé en Chaise Dieu festivals, Cité de la Musique in Parijs), Spanje, Portugal, Italië (met de Achtiende eeuw orkest van Frans Bruggen), Zwitserland, Polen, Duistland, Belgie, Engeland, Oostenrijk en Japan. Ze heeft meegewerkt aan verschillende opera producties met regie van o.a. Pierre Audi en Geert Jan Reinders.

CHRISTOPHER KALE
(ALTUS)
Christopher Kale (tenor/altus) is geboren in Pennsylvania, USA. Hij studeerde af aan de Boston University met een Bachelor’s en een Master’s degree (cum laude). Daarna won hij een internationale beurs voor studie in Amsterdam bij Max van Egmond. Hij is voornamelijk actief in Renaissance en Middeleeuwse muziek als lid van Cappella Pratensis, Fortuna, Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Aventure, Fala Musica, de Boston Camerata en het Nederlands Kamerkoor. Hij heeft als solist tientallen commerciële CD opnames gemaakt van o.a. de Messiah (Handel), Lamentations (Gilles), Vespers (Monteverdi), veel Renaissance missen en motetten, Middeleeuws liederen, en Vroeg-Amerikaans muziek. Tot zijn eigen grote verrassing is hij ook solisitisch te horen op de CD’s Christmas with the Stars en Christmas with the Stars 2 met o.a. Placido Domingo en Kiri te Kanawa. Hij heeft als solist opgetreden in Oude Muziek festivals over de hele wereld – o.a. Utrecht, Boston, Gent, Brugge, York, Victoria, Cuenca, Saintes, Salzburg, Montserrat en Kostenevica.
Christopher is ook actief als docent en geeft regelmatig lessen en cursussen in de vocale technieken, repertoire, uitvoeringspraktijk en notatie van oude muziek en is docent geweest in o.a. de Fondation de Royaumont en Harvard University; hij is bovendien een van de docenten van de zomercursus van Cappella Pratensis in Saint-Savin.

EMILIO AGUILAR
(TENOR)
De Argentijnse tenor Emilio Aguilar (1989) begon op 9-jarige leeftijd zijn muzikale opleiding met pianolessen aan het Gilardo Gilardi Conservatorium in Argentinië. Op zijn 15e begon hij met zangles, waarna hij zich voornamelijk op het zingen toelegde. Na voltooiing van de middelbare school studeerde Emilio koordirectie aan de universiteit van Bellas Artes (Argentinië). In 2010 begon hij met zijn studie aan de afdeling klassieke muziek van het conservatorium van Amsterdam bij Valerie Guillorit en in juni 2015 haalde hij zijn bachelor. Tegenwoordig wordt hij gecoacht door Margreet Honig. Emilio start in September 2016 de opleiding Koordirectie bij Jos Vermunt aan het Conservatorium van Amsterdam. Op dit moment sluit hij zijn laatste jaar af van de docentenopleiding in de Feldenkrais Methode in Duitsland bij Mia Segal and Leora Gaster.
Emilio is mede-oprichter van het ensemble Seconda Pratica, dat drie keer is geselecteerd voor het European Emerging Ensembles Project, voor het laatst in 2015. Hij zingt als tenor bij verschillende koren in Nederland, waaronder het Nederlands Kamerkoor. Emilio treedt steeds vaker op als solist in oratoria: Historia der Auferstehung Jesu Christi van Schütz (evangelist), de cantates 44, 106, 119 en 142 en het Magnificat en de Hohe Messe van Bach, het Stabat Mater van Haydn en in de opera's L'Orfeo (Monteverdi), Persée et Andromède (Lully), Bastien und Bastienne en Die Zauberflöte (Mozart).

BRAM TROUWBORST
(BAS)
Bram Trouwborst (1977) studeerde na zijn middelbare schooltijd eerst Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en later Ruslandkunde in Leiden. Pas veel later – in 2011 – besloot hij om een conservatoriumstudie te beginnen. Van 2011-2013 studeerde Bram Oude Muziek in Tilburg bij Ildiko Hajnal, waarna hij in 2013 werd toegelaten tot de Master ‘Advanced Vocal Ensemble Studies’ aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland. Deze Master rondde hij in 2015 ‘met distinctie’ af. Momenteel wordt hij begeleid door Geert Berghs.
Grote voorliefde van Bram ligt bij het polyfone ensemble-repertoire uit de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw. De vaste ensembles waar hij medewerking aan verleent (Cantores Sancti Gregorii, Cantores Martini – het solistenensemble van de Dom in Utrecht - en het Calliope Consort), specialiseren zich dan ook op dat gebied. Sinds 2012 zingt Bram bij het Hemony Ensemble, qua inhoud goed aansluitend op zijn achtergrond en ervaring. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd voor solistische bijdragen, hoofdzakelijk in cantates en oratoria.

DAVID JANSEN
(ORGANIST/KLAVECINIST)
David Jansen groeide op in een familie van musici en kreeg zijn eerste zang-, klavecimbel- en orgellessen op jonge leeftijd. Later studeerde hij aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, bij Jan Welmers en Leo van Doeselaar. Masterclasses volgde hij bij onder anderen Ton Koopman. David Jansen was winnaar van diverse concoursen; zo sleepte hij in 2000 een eerste prijs in de wacht tijdens het Internationaal Orgelconcours Nijmegen. Sindsdien heeft hij een drukke agenda als solist, continuospeler en begeleider. Zijn repertoire beslaat vijf eeuwen muziekgeschiedenis. Zijn voorkeur gaat uit naar composities uit de Barok en de twintigste eeuw. David Jansen speelt regelmatig bij bekende gezelschappen als het Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor. Hij ging op tournee naar podia in bijvoorbeeld Duitsland, Spanje, Tsjechië, Kroatië, Bolivia en Peru.
